de la
595 RON
DOR DE ȚARA MOȚILOR
Locația:
Transport auto (Tip transport și distanța sunt variabile în funcție de mărimea grupului)
Cazare pensiune Gârda / Albac cu mic dejun inclus – 1 noapte
Prânzuri câmpenești cu plăcinte moțești
Asistență turistică și coordonator de grup
Masa de seară la pensiune
Bilete / Intrări la obiective turistice înscrise în program: Muzeul Marii Uniri (5-10 lei), turnul Catedralei (6 lei), Peștera Scărișoara (13-15 lei), Muzeul Avram Iancu (6-10 lei)
Alte activități care nu sunt incluse în program
DESFĂȘURĂTOR
Ziua 1
Traseu Cluj Napoca – Alba Iulia - Vidra
Distanță: 100 km
Obiective de vizitat:
Cetatea Alba Carolina – o poveste regală
Meșteșuguri moțești la Vidra
Cascada Pișoaia
Activitate
În data de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României. Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare - Alba Iulia. Același oraș al unirii înfăptuite de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918
La plăcinte înainte...și o gură de pălincă
Traseu: Alba Iulia – Vidra
Distanță: 100 km
Obiective de vizitat:
Muzeul etnografic – Expoziția etnografică Vidra – Povestea tulnicului, a meșteșugului în lemn și a costumului popular moțesc.
Activitate
Masă în curtea muzeului cu produse locale. Cu un pic de inițiativă găsim și un om cu vorba de aur care să ne încânte ori un tulnic care să ne mângâie sufletul. Vom povesti despre vestitele tulnice, tisițele de ciubăre, ciubarărașe, butoaie, fluiere si seturi de ciubărașe mici, cu migală lucrate cu mezdreală, jilăul și custura, ies din mâna acestora din scaunul de văsărit. Este o mare plăcere ca să ai plăcerea să auzi tulnicul vreunei fiice a comunei.
O căsuță din bârne, construită la 1871, la intrare cu târnaț, cu două încăperi şi acoperiș din șindrilă. În târnaț își găsesc locul ghiobul de stup şi ghioaba pentru varză murată, scaunul de văsărit. În interiorul casei pereţii sunt văruiţi, iar plafonul trasat din grinzi de brad, cioplit în patru feţe. Duşumeaua e tot din grinzi de lemn, peste care sunt aşternute preşuri din zdrenţe, ţesute în război.
Cascada Pișoaia, o splendidă cădere de apă de peste 18 metri înălțime situată peste drum de Dealul cu melci. Este rezervație peisagistică, aflată pe un prag stâncos de calcare.
Cazare în Apuseni – 3* / 4* la solicitare / în funcție de disponibilitate – Pensiunea Danciu (Gârda)/ Pensiunea Steaua Arieșului (Albac)
Ziua 2
Traseu Gârda/ Albac – Scărișoara - Muzeul Avram Iancu
Distanță aprox. 50 km cu auto până la Muzeu și încă 35 de km până la Cascadă
Obiective de vizitat:
Ghețarul de la Scărișoara
Muzeul Avram Iancu
Cascada Vârciorog
Activitate
Vizită la al doilea ghețar subteran ca mărime din lume care se află în Parcul National Apuseni din județul Alba – drumeție ușoară. Turiștii sunt întâmpinați încă de la intrarea în peșteră de o deschidere cu diametrul de 60 de metri. Din acest punct drumul urmează o potecă săpată în stâncă și scări de metal ancorate în pereți ce facilitează coborârea celor 48 de metri până la intrarea în peșteră. Peștera este formată dintr-o singura încăpere cu o întindere totală de peste 700 de metri în mijlocul căreia se află blocul de gheață vechi de peste 4000 de ani și cu un volum măsurat de 80.000 de metri cubi.
Casa memorială evocă personalitatea legendară a lui Avram Iancu (1824 - 1872), avocat român, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 - 1849 din Transilvania, născut la Vidra, vechiul nume al acestei localități. Muzeul este adăpostit în casa construită în jurul anului 1800 de către părinții lui Avram Iancu, Alexandru şi Maria. Este o casă tipic moțească, din 1801, cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare.
La prânz cu plăcinte moțești
Drumeție ușoară până la Cascada Vârciorog, o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înălțime situată într-o pădure de conifere la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.
Întoarcere acasă. Traseu până la Cluj-Napoca: 140 km.
Politica de prelucrare a datelor
Politica de cookie-uri
ANPC
Modalități de plată
Contact
+40 744 671 685
agentiadortravel@gmail.com
rezervare@dortravel.ro
SC DOR TRAVEL ARMENOPOLIS SRL
CUI 45469113
J12/177/2022
RO29 BTRL RON CRT 06 3059 4001
BANCA TRANSILVANIA
1 Decembrie 1918 nr. 18, Gherla, Cluj, România
AUTORIZAȚII
COPYRIGHT @2024 Toate drepturile sunt rezervate SC DOR TRAVEL ARMENOPOLIS SRL